Walking Museum

/ One Art Foundation

€2.085van €25.000

27growfunders

70 dagen

8%
Steun dit project

Uw bijdrage wordt automatisch teruggestort als het project zijn doel niet behaalt.

Owner

/ One Art Foundation

One Art Foundation is een culturele stichting met als motto « kunst met impact ». Kunst weerspiegelt wie we zijn en is daarom cruciaal voor de groei en ontwikkeling van een samenleving. Samen met een internationaal team van enthousiastelingen met expertise in kunst, geschiedenis, filmproductie en innovatieve technologieën willen we met het project Walking Museum een dynamische draai geven aan kunstbeleving en de vergeten literaire held Tijl Uilenspiegel weer tot leven brengen!

Contacteer projecthouder

Met ons project Walking Museum willen we in de stad Damme het verhaal van Tijl Uilenspiegel vertellen. Via Augmented Reality technologie op je smartphone laten wij beroemde kunstwerken van Bruegel tot leven komen. 
Op grote panelen in de buitenlucht, gratis, en op ieder moment kun je straks kennismaken met de kunst en geschiedenis van Vlaanderen in de 16de eeuw!

Wie is Tijl Uilenspiegel?

Tijl Uilenspiegel: het beroemde werk van Charles de Coster (links) en een standbeeld van Tijl Uilenspiegel en zijn geliefde Nele aan de vijvers van Elsene in Brussel (rechts)

Tijl Uilenspiegel is de legendarische held uit de roman van Charles de Coster, een wereldberoemd Belgisch schrijver. Hoewel Tijl een fictieheld is, spelen zijn avonturen zich af in de realiteit van de 16de eeuw. Dit was een donkere periode voor Vlaanderen dat zuchtte onder de Spaanse overheersing. De Spaanse troepen heersten met harde hand en namen het niet nauw met mensenrechten. In de roman zien we historische figuren zoals Keizer Karel V, Filips II, Margaretha van Parma, de hertog Alva en de beruchte geuzen verschijnen. We nemen je met dit project terug mee naar de Middeleeuwen, een vergeten wereld vol avonturen en gevaren, de verschrikking van de inquisitie en de jacht op heksen.

Met de Legende van Tijl Uilenspiegel verscheen 153 jaar geleden een meesterwerk dat we vandaag kunnen beschouwen als een Belgische voorganger van de succesvolle verhalen van Game of Thrones!

Wat is de missie van Walking Museum?

"De strijd tussen Vasten en Vastenavond", Pieter Bruegel de Oude (1559) 

Wanneer mensen tentoonstellingen bezoeken, missen ze vaak het achterliggende verhaal en de geschiedenis van de kunst die getoond wordt. En daarmee de kans zich ècht in te leven in de kunstwerken. Bij Walking Museum vinden we dit jammer, en willen we mensen op interactieve manier kennis laten maken met een kunstwerk. Door de personages tot leven te brengen kunnen we tal van interessante (kunst)historische feiten en weetjes aan de werken toevoegen. 

Walking Museum haalt beroemde schilderijen van Vlaamse kunstenaars die zich vandaag in musea overal ter wereld bevinden, terug naar hun gebied van oorsprong: Vlaanderen. We starten in Damme, met drie reproducties van bekende meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude: “De Nederlandse spreekwoorden”, “Dulle Griet” en “De strijd tussen Vasten en Vastavond”. Bruegel’s meesterwerken komen in dit project tot leven en vormen het ideale decor om het verhaal van Tijl Uilenspiegel te brengen. 

Augmented Reality, wat is dat?

Augmented Reality technologie in de praktijk!

Walking Museum wil door middel van moderne digitale technologie iedereen deze traditionele werken op een nieuwe manier laten ontdekken en bewonderen: op grote panelen in de buitenlucht, gratis, en op ieder moment. Hiervoor gebruiken wij de moderne digitale technologie Augmented Reality. 

Augmented Reality voegt nieuwe informatie toe aan de werkelijkheid zoals we die als mens waarnemen. De technologie legt als het ware een digitale laag over de werkelijkheid heen. Deze digitale objecten komen tot leven via een Augmented Reality applicatie die je kunt downloaden op je smartphone.

Iedereen met een smartphone zal dus de Walking Museum applicatie kunnen downloaden. Door de smartphone vervolgens op het schilderij te richten, zullen Tijl, en andere personages uit de roman, tot leven komen. Ze zullen je door het culturele landschap van 16e eeuws Vlaanderen gidsen en onderdompelen in de kunst en geschiedenis ten tijde van de Spaanse Nederlanden. 

Word supporter van Walking Museum!

Wij hebben jullie hulp nodig om Tijl Uilenspiegel en zijn vrienden tot leven te brengen.

Het kost 25.000 euro om het pilootproject en de drie eerste panelen van Walking Museum te realiseren. Hiervoor ontwikkelen wij de smartphone-applicatie, en kunnen wij de productiekosten van de artistieke content en de materiële kosten voor het plaatsen van de panelen betalen. 

Je kunt ons steunen door een bijdrage te doen in ruil voor één van onze fantastische rewards die we je heel graag aanbieden in samenwerking met onze partners (zie hiernaast). Daarnaast zou je ons enorm helpen door het project te delen op je sociale media, en je vrienden, familie of collega's enthousiast te maken over Walking Museum!

Door deze Growfunding-campagne te steunen bouw je mee aan een educatief, socio-cultureel project voor jong en oud. Deze eerste drie panelen vormen de start van een wandelend museum parcours dat zich geleidelijk zal uitbreiden over heel Vlaanderen.

Volg & share!

Houd de Walking Museum Facebook-pagina in de gaten voor updates en verhalen over het project en de campagne en volg ons op Instagram @walkingmuseumbe