Een strobalen veldschuur als ontmoetingsplaats voor permacultuur

/ Het Voedselbos

Dit project is beëndigd op 06/07/2018

Door de toegenomen vraag naar praktische permacultuurvormingen en rondleidingen is er nood aan een multifunctionele ontmoetingsruimte. Het Voedselbos vzw wil zo een ontmoetingsruimte creëren door een strobalen veldschuur te bouwen. Deze strobalen veldschuur is opgebouwd via praktische workshops met duurzame materialen geïntegreerd in de natuurlijke omgeving.

Waarom een strobalen veldschuur?

De bouw van de strobalen veldschuur laat ons toe om ons opleidingsaanbod uit te breiden.

Hiermee kunnen we antwoord bieden aan de toegenomen vraag voor opleidingen, rondleidingen en ontvangst van diverse groepen. Op termijn willen we verschillende functies onderbrengen in deze schuur. Naast de opslag van materiaal zal er ook ruimte zijn voor een voedselboswinkel, ontmoetingsruimte, afhaalpunt voor groentenpakketten en opleidingsruimte voor grote groepen in alle weersomstandigheden.

De schuur zal bestaan uit strobalen buitenmuren, kalkhennep binnenmuren, lokale leem uit het Voedselbos als wandbekleding, duurzaam geoogst hout en recuperatie voor de meubeltjes en het dak.  Op het zuidgericht groendak gaan we de mooiste bijen- en vlinderplanten telen.  De verwarming wordt voorzien via een rocket mass heater met leesbankje en een pizza oven/ buitenkeuken voor de warmere maanden.
 

Permacultuur?

Permacultuur gaat verder dan de keuze van bouwmaterialen alleen.  Onze goedgekeurde bouwvergunning is gebaseerd op bio-ecologisch bouwen. Deze bouwwijze houdt rekening met vier belangrijke factoren : materiaal, energie, water en ruimte. Educatie is de basis van onze werking waardoor de bouw zal verlopen via praktische workshops met zoveel mogelijk vrijwilligers en geïnteresseerden in bio-ecologisch bouwen.

Om de strobalen veldschuur te kunnen bouwen hebben we jouw hulp nodig! Hoe kan jij ons helpen?

  • Steun ons door één of meerdere eco-vriendelijke onderstaande reward(s) aan te kopen
  • Deel onze campagne binnen jouw eigen netwerk

€10 = Dankjewel! Kom zeker naar ons oogstfeest op 29 september 2018 om onze veldschuur te bewonderen

€30 = Een pot heerlijks naar keuze (chutney, mirabellenconfituur, kiwijam, pickels,... met groenten en fruit uit het Voedselbos). Af te halen na de crowdfund-actie in Het Voedselbos of op ons oogstfeest op 29/09/18.

€50 = Plantgoedpakketje met voedselbosplanten (een heerlijke fruitstruik met een zestal ondersteunende planten). Af te halen op Af te halen na de crowdfund-actie in Het Voedselbos of op ons oogstfeest op 29/09/18.

€100 = Jouw handdruk of bedrijfslogo vereeuwigd in een schuurmuur OF een rondleiding voor jouw gezin in het Voedselbos & Veldark

€300 = Romantisch diner voor 2 personen en overnachting in Trondus (ons lemen rondhuisje) OF 2 praktische vormingen naar keuze uit ons aanbod (vb: paddenstoelen kweken, stekken en vermeerderen van fruitstruiken, bouwen met leem,...)

€500 = Wildpluksessie in het Voedselbos voor jouw organisatie of een groepje vrienden OF korte ketenpicknick voor 15 personen

€1000 = We permacultiseren je tuin op 1 dag (plantgoed niet inbegrepen)

€2500 = Deelname van 1 persoon aan een permacultuur opleiding (http://www.hetvoedselbos.be/pdc-permacultuur-ontwerpcursus-2/) OF teambuilding in het Voedselbos voor je bedrijf of organisatie

www.hetvoedselbos.be

https://www.facebook.com/voedselbos/