BXL meets Kouba

/ Solidarcité op uitwisseling naar Senegal

Dit project is beëndigd op 01/04/2019

Op 22 maart gaan 12 jongeren van Solidarcité voor 14 dagen naar Senegal. De doelstelling is eenvoudig: een groep jonge Senegalezen van dezelfde leeftijd ontmoeten die in een dorp in Casamance (Kouba) wonen. Het algemene thema van de ontmoeting, gekozen door de jongeren van hier en ginds, is het milieu. Meer bepaald biodiversiteit, landbouw en ecologie. Een kans voor de Belgische en Senegalese jongeren om visies en ideeën uit te wisselen tijdens een gezamenlijk avontuur.

Solidarcité is een project waarbij jongeren uit alle uithoeken van Brussel, met heel verschillende achtergronden en ervaringen, zich engageren om de uitdaging van de gemeenschap, van diversiteit aan te gaan. Als team zetten ze zich in voor een “burgerjaar”. Dit project bestaat uit verschillende facetten:

  • Hulp en dienstverlening aan de gemeenschap (verenigingen, personen …)
  • Interculturele, intergenerationele ontmoetingen …
  • Bewustmaking rond maatschappelijke thema’s en praktische opleiding
  • Momenten van persoonlijke groei
     

 

In deze context is het idee ontstaan van een uitwisselingsreis naar Senegal, meer bepaald naar Kouba in Casamance. We kozen deze bestemming omdat we daar partnerverenigingen kennen die ons geholpen hebben om een ontmoetingsproject op te starten met een groep lokale jongeren.

In de eerste plaats een ontmoeting!

We wilden geen humanitair project overwegen, omdat dit voor ons, bij Solidarcité, de verhoudingen van ongelijkheid tussen het Westen en Afrika in stand houdt. Gelijkheid is een van de pijlers van ons engagement.

Deze reis zal voor ons, de jongeren uit Senegal en Brussel, een unieke kans zijn om elkaar te ontmoeten rond een belangrijk actueel thema dat we samen gekozen hebben: Het milieu. Op het programma: uitwisselingen over leefwijzen (platteland/stad), observatie van de biodiversiteit, ontmoeting met landbouwers, autonome uitstap naar het mangrovebos …

Maar Solidarcité is ook een solidair project. Reisplannen maken zonder alle jongeren evenveel kans te geven om eraan deel te nemen, daar was geen sprake van. Daarom hebben we binnen de vereniging besloten om op zoek te gaan naar financiering om alle kosten van de reis, het verblijf en de activiteiten te dekken. Zowel voor de jongeren hier als ginds. Een enorm budget, maar de enige garantie dat alle jongeren evenveel kans maken om te kunnen deelnemen!

 

22 maart, dat is morgen! We hebben al een groot deel van het benodigde bedrag verzameld en we zijn niet van plan om terug te krabbelen! Met de 5500 euro dat we hier hopen in te zamelen, kunnen we de kosten voor verblijf en activiteiten dekken voor beide groepen, een enorme hulp om dit ongelofelijke project tot een goed einde te brengen! Als we meer inzamelen, zoveel te beter, dan kunnen we een documentaire maken over onze ervaringen!

 

Steun ons door een gift te doen en/of deel ons project massaal! Volg ook onze Facebookpagina!  Als dank voor uw bijdrage bieden wij je:

€ 10: Onze oprechte dank en een prachtig door ons bedrukt T-shirt van “Solidarcité”!
€ 25: Onze oprechte dank, een door ons bedrukt T-shirt, een uitnodiging en een gratis drankje op de slotceremonie van het burgerjaar van Solidarcité op 19 juni 2019, een uitnodiging voor de vertoning van de film georganiseerd door de jongeren om hun reis voor te stellen (datum nog te bepalen), uw naam in de aftiteling van de film gemaakt over onze reis.
€ 50: Naast onze dank, een door ons bedrukt T-shirt, een uitnodiging en een gratis drankje op de slotceremonie van het burgerjaar van Solidarcité op 19 juni 2019, drie uitnodigingen voor de vertoning van de film georganiseerd door de jongeren om hun ervaring met u te delen (datum nog te bepalen), uw naam in de aftiteling van de film gemaakt over onze reis.
€ 100: Naast onze dank, een door ons bedrukt T-shirt, een uitnodiging en een gratis drankje op de slotceremonie op 19 juni, 2 vipuitnodigingen voor de vertoning van de film georganiseerd door de jongeren om hun ervaring met u te delen (datum nog te bepalen), uw naam in de aftiteling van de film gemaakt over onze reis, de dvd van de film!
€ 250: Naast onze dank, een door ons bedrukt T-shirt, een uitnodiging en een gratis drankje op de slotceremonie op 19 juni, 4 vipuitnodigingen voor de vertoning van de film georganiseerd door de jongeren om hun ervaring met u te delen (datum nog te bepalen),  uw naam in de aftiteling van de film gemaakt over onze reis, een dvd van de film, een halve dag klusjes (tuinieren, schilderen ...) uitgevoerd door het team van Solidarcité!
€ 500: neem contact op met ons om een tegenprestatie op maat uit te werken. Voorbeeld: een dag klusjes uitgevoerd door de jongeren (tuinieren, schilderen ...), een zeefdrukworkshop, een DIY-workshop, kinderanimatie ...

Met de steun van: