NJØRD"SewForLife"EMPOWERMENT

/ Van onzichtbaarheid naar economische vrijheid

Dit project is beëndigd op 01/11/2020

NJØRD "SewForLife "EMPOWERMENT is een baanbrekend project voor de sociale en economische integratie van vrouwen zonder papieren in Brussel. Het concept is eenvoudig, praktisch en duurzaam: de oprichting van een school en een circulair, no-waste naaiatelier waar vrouwen zonder papieren een gespecialiseerde opleiding krijgen in professionele naai- en bedrijfsvaardigheden, en waar Brusselse modestudenten hun diensten ter plaatse kunnen kopen.

 

Want inclusie is een relatie waarin iedereen wint!

Van de 36% vrouwen die in 2019 in Brussel asiel aanvroegen, was 6% alleenstaand. Ze zijn minder zichtbaar dan mannelijke asielzoekers, en vaak kwetsbaarder en meer geïsoleerd, omdat ze moeite hebben om de weg naar de sociale hulpverlening te vinden.

Het doel van NJØRD"SewForLife"EMPOWERMENT is om deze vrouwen te bereiken en hen te helpen toegang te krijgen tot het sociale en professionele leven van de stad. Het zal de eerste organisatie in Brussel zijn die een gespecialiseerde opleiding en/of tewerkstelling aanbiedt voor vrouwen zonder papieren.

DE SCHOOL: VAARDIGHEDEN EN NETWERKEN 

Het concept van de SewForLife school komt voort uit Ftouma's ervaring in de Belgische mode-industrie en haar humanitaire werk in vluchtelingenkampen, waar ze merkte dat veel vrouwen basisvaardigheden hebben op het gebied van naaien, maar geen technische achtergrond in naaien of design.

Het doel van de workshops is dan ook om voort te bouwen op de bestaande naaivaardigheden die vrouwen al hebben, en zich te richten op de technieken en ontwerpvaardigheden die ze nodig hebben als professionele naaister. 

Naaien is ook gemakkelijk te doen, er is niet veel materiaal voor nodig, de technieken zijn toegankelijk en kunnen worden aangeleerd zonder dat er vooraf een bepaalde taal moet worden gesproken. 

Uiteindelijk zal de school ook taalcursussen aanbieden, lessen in micro-business management, het bouwen van een webwinkel, en toegang bieden tot andere vormen van creatieve training zoals grafisch ontwerp.

EEN CIRCULAIR, NO-WASTE NAAIATELIER

Het atelier van SewForLife is gevestigd in Lab North in het hart van Brussel. Het atelier staat open voor studenten van de fashion design school in Brussel die de diensten van professionele naaisters nodig hebben om hun afstudeercollectie te realiseren. 

Het is een win-win concept: studenten hebben toegang tot betaalbare, lokale en professionele ondersteuning, en de vrouwen van SewForLife hebben een kwaliteitsvolle job en bouwen een netwerk op in de Brusselse modewereld. 

Het atelier zal werken volgens circulaire economische principes en alleen gerecycleerde materialen gebruiken.

HOE KUN JIJ HELPEN?

SewForLife is gestart met naailessen in 2018 en 2019. Maar om de andere cursussen te kunnen ontwikkelen en de atelierruimte te bouwen, hebben we middelen nodig: 2 professionele naaimachines, 5 basis naaimachines, materialen, en het inhuren van 2 docenten Nederlands en Frans voor een totaal van 15.000 euro.

We hopen dit geld in te zamelen met jouw hulp! Als onze Growfunding campagne succesvol is, kunnen we beginnen met de eerste SewForLife lessen voor 36 vrouwen na de zomer, en ons klaarmaken voor de afstudeercollecties van 2021!

MAAK DEEL UIT VAN DE SEWFORLIFE COMMUNITY!

In ruil voor uw donatie willen we je graag leren kennen als lid van de SewForLife founding community. En we willen je iets teruggeven!

De eerste 100 Growfunders worden uitgenodigd om de opening van NJØRD "SewForLife "EMPOWERMENT na de zomer te vieren op een feestje bij onze vrienden in Lab North.

Afhankelijk van het bedrag van jouw donatie krijg je ook een duurzaam en fairtrade cadeau, met liefde ontworpen en gemaakt door SewforLife of een van haar partners.

Hoe klein of groot je gift ook is, wij waarderen jouw inzet en steun ontzettend. We kunnen dit niet zonder jou! Dus laten we samen een eerlijke en solidaire samenleving bouwen!

FOLLOW & SHARE

Houd de NJØRD "SewForLife "Empowerment Facebook-pagina in de gaten voor updates en verhalen over de campagne.

---------

Foto's: Camille Cooken (website)