Van plastic rotzooi tot iets mooi

/ Plastivor

Owner

/ Plastivor

Plastivor is ontstaan in één van de vele Brusselse cafés. Tussen pot en pint beslisten we - drie Brusselse Ecologisten in hart en nieren (maar vooral hoofd) - dat het hoog tijd werd om de handen uit de mouwen te steken en daadwerkelijk iets te DOEN. Plastivor kreeg vorm in een begeleidingstraject bij Coopcity. Nu zijn we klaar om ons project te lanceren en onze productie op te starten! Onze naam verwijst naar: (1) plastic recycleren en dus eigenlijk opvreten, we zijn de carnivoren van de Plastic Age; (2) plastic zien we als een waardevolle grondstof, het ivoor van onze tijd.

Contacteer projecthouder
Dit project is beëndigd op 09/07/2018

Brussel verbrandt op grote schaal plastic dat eigenlijk gerecycleerd kan worden. Door met dit afval voorwerpen te maken, toont Plastivor aan dat plastic waarde heeft. Het is een grondstof waaruit we mooie en duurzame lampen maken. Recycled & Made in Brussels in de sociale economie.

Vandaag verbrandt Brussel alle plastic verpakkingen die niet in de blauwe zak terechtkomen. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, het is eigenlijk gewoon dom. Je kunt met die rotzooi ook iets mooi maken. Plastic afval zien wij als een waardevolle grondstof. Recyclage is noodzakelijk in onze Plastic Age, want de productie van plastic verpakkingen blijft volgens Eurostat alsmaar stijgen (+8,3% tijdens de voorbije 10 jaar in Europa). Daarom steken we zelf de handen uit de mouwen op een laagdrempelige, laagtechnologische en sociaal verantwoorde manier.


Plastivor smelt niet-vervuilde plastic verpakkingen (LDPE) en dopjes (HDPE) om tot unieke lampen. Dat doen we in samenwerking met een beschutte werkplaats. Eerst smelten we het plastic op hoge temperatuur. Daarna drukken we het in een mal samen tot een nieuw voorwerp. Dat voorwerp laten we afkoelen en werken we ten slotte zorgvuldig af. Elke lamp is dus een uniek stuk. We verzekeren de betaalbaarheid door te werken met lokaal opgehaald plastic, een lokale werkplaats en lokale verkooppunten. Korte keten en 100% Made in Brussels. 
 

We willen onze productie zo snel mogelijk opstarten. Als we onze target halen, kopen we met het opgehaalde kapitaal een oven, een drukpers en mallen. Ook verzekeren we de productie van onze eerste lijn lampen in een Brusselse beschutte werkplaats. Je investeert dus niet alleen in de opstart van het project, maar ook in de lokale sociale economie! In return krijg je één van onze rewards.

Indien we onze target niet zouden halen, krijg je gewoon het gestorte geld terug op je bankrekening.

Met de steun van: