100 Belgische abstracte schilders op de koffie bij René Magritte

/ Word peter van 1 Belgische kunstwerk!

Dit project is beëndigd op 01/05/2019

In Juni 2019 opent in een gebouw naast het René Magritte Museum in Jette een nieuwe vleugel voor de Belgische abstracte schilderkunst. Zo kunnen de bezoekers twee verbonden avant-gardebewegingen verkennen: het surrealisme en de abstracte kunst.

Het René Magritte Museum in Jette heeft al sinds 1999 zijn thuis in het huis waar de Belgische surrealist 24 jaar lang heeft gewoond. Een liefhebber van Magritte kocht dit pand om er een biografisch museum van te maken. Dankzij de volharding van deze kunstpromotor en de steun van sympathisanten werd het project realiteit.

Het museum bezit ook een grote verzameling moderne kunst, die door plaatsgebrek nog niet werd tentoongesteld. Naar aanleiding van het 20-jarige bestaan van ons museum maken we deze voor het publiek toegankelijk. Met de steun van de publieke instellingen en sponsors heeft het museumteam het aangrenzende gebouw gerenoveerd om er zijn collectie van Belgische abstracte kunst tentoon te stellen. De expositieruimte toont de geschiedenis van deze avant-gardebeweging via 750 werken die beurtelings worden tentoongesteld. Dit nieuwe museum naast het huis van de kunstenaar moet eraan herinneren dat Magritte, voordat hij een sleutelfiguur werd van het surrealisme, eerst een pioniersrol heeft gespeeld in de abstracte kunst. Het René Magritte Museum – Museum voor Abstracte Kunst laat de bezoekers kennismaken met beide artistieke bewegingen, met Magritte als raakpunt.

René Magritte met :   on top from left to right :  René Magritte, E. L. T. Mesens, Victor Servranckx, Pierre-Louis Flouquet, Pierre Bourgeois ; below, Georgette Berger, Pierre Broodcoorens, Henriette Flouquet. 

Het museum ligt tussen het Atomium en de Basiliek van Koekelberg en zal de dynamiek van Noord-Brussel en het toeristische aanbod in onze hoofdstad ondersteunen. Vanuit lokaal en internationaal perspectief kijkt het museumteam ernaar uit om een breed publiek te ontvangen in een gemoedelijke sfeer. Daarom wordt een zaal voorbehouden voor workshops en culturele ontmoetingen.

Na twee jaar durende werken opent het eerste Belgische Museum voor Abstracte Kunst volgende zomer zijn deuren. Er ontbreekt nog een budget van € 15 000 om de belangrijkste kunstwerken goed in te kaderen en op te hangen. Sommige doeken moeten bijgewerkt worden. Word peter van een museumstuk om het toegankelijk te maken voor het publiek! Kies je favoriete werk op onze website en vermeld de naam ervan in de reacties van de crowdfunding!

Een van de abstract kunstwerken: Jozef Peeters, Composition, 1938-1958, oil on canvas. 


Growfunding-campagne op de site

Facebook

Instagram 

*Cover image: Jan Dries, Glimlach (Sourire), 1968, sculpture en marbre, Courtesy Estate Jan Dries