Bouw je eigen fijn stof meter!

/ Team Luchtpijp

Dit project is beëndigd op 03/12/2018

Luchtpijp biedt pakketten en workshops aan waarmee je zelf een fijn stof meter kan bouwen. Daarnaast kan je bij Luchtpijp lezingen, kinderateliers en wandelingen over lucht aanvragen. Word jij onze volgende burgerwetenschapper rond luchtkwaliteit?

In Brussel en Vlaams-Brabant neemt de luchtvervuiling met momenten hoge proporties aan. Het is als een sluipend gif, vaak onzichtbaar voor het blote oog. Daarom werd Luchtpijp geboren. We bieden burgers, verenigingen en gemeenten activiteiten en tools aan om rond luchtkwaliteit te werken. Luchtvervuiling zichtbaar maken door als burgers zelf te gaan meten, staat daarbij centraal.

Luchtpijp voorziet in kwalitatieve workshops en activiteiten die gemeenten en verenigingen kunnen bestellen om rond luchtkwaliteit te werken. Wat dacht je van een gezamenlijke workshop waarbij inwoners zelf een fijn stof meter kunnen bouwen? Of lezingen "leren over lucht”, kinderateliers en wandelingen rond luchtkwaliteit? Je kan er allemaal voor terecht bij Luchtpijp. Zie hieronder voor het volledige aanbod.

Met Luchtpijp willen we het bewustzijn rond schone lucht verder aanwakkeren. De activiteiten zijn groepsvormend en laten mensen bij elkaar komen en werken rond luchtkwaliteit. De technologie die we gebruiken is open source en de data die de meters verzamelen is voor iedereen toegankelijk. Zo worden onze inwoners zelf een beetje citizen scientist.

Ons doel: zoveel mogelijk burgermeetpunten in Brussel en Vlaams-Brabant!

Het project bouwt voort op de kennis van Luftdaten.info, geïnitieerd door OK Lab Stuttgart. Vandaag wordt er in 26 Europese landen gewerkt met deze sensoren. In eigen land zijn onder meer InfluencAir, HackAir en LeuvenAir hiermee reeds aan de slag. Influencair en Leuvenair hebben in Brussel en Leuven al een stevige basis gelegd met tientallen burgermeetpunten. Nu schakelen we een versnelling hoger en willen we er daar minimaal 500 bij doen! Met burgermeetpunten vormen we een aanvulling op de officiële meetpunten die door de Brusselse en Vlaamse overheden worden voorzien. Jij kan ons helpen door ook een meter aan jouw gevel of balkon op te hangen!

Wat doen we met het opgehaalde budget?

Het opgehaalde budget wordt gebruikt om de onderdelen aan te kopen, de voorbereidingen en het verpakken van de dozen te bekostigen en de promotie te voeren die nodig is om het initiatief breed bekend te maken. Met het budget dat overblijft, organiseren we in 2019 momenten om de resultaten samen te analyseren en te bespreken. Zo blijven de deelnemers die dat wensen met elkaar in contact.

Rewards:

 • 10€ (onbeperkt): Luchtsteun - Je ontvangt een affiche en een digitale gids over gezonde lucht. Je wordt uitgenodigd voor een terugkommoment met een gratis welkomstdrankje.

 

 • 35€ (onbeperkt): DIY - Luchtpijp - Een eigen Do-It-Yourself luchtpijp bouwen die fijn stof meet? Dan hebben wij het ideale bouwpakket! Zo’n pakket bestaat uit een tiental onderdelen, keurig verpakt in een doos, en een bouwhandleiding. Je steekt de meter in elkaar, sluit hem thuis aan op WiFi en klaar is kees! Vanaf dan kan je op een online kaartje kijken hoeveel fijn stof er in jouw buurt of gemeente hangt. Je kan de pakketten vanaf december afhalen op talrijke afhaalpunten in de regio. Kan je niet wachten tot dan? Ontdek op www.luchtpijp.be de workshops waar je tussentijds samen met anderen al een meter kan bouwen.

 

 • 75€ (25): Kinderatelier ‘Schone lucht’ - Een luchtmeter bouwen met tetrabrik, vaseline en een touwtje en nadien een indicatie van de luchtkwaliteit krijgen via een microlens op de smartphone ? Dat kan aan de hand van het kinderatelier. We bezorgen je een pakketje waar alles in zit om met maximum 25 kinderen aan de slag te gaan.

 

 • 125€ (10): Luchtwandeling  - Naast permanent de luchtkwaliteit meten op één plaats, is de luchtkwaliteit ook afhankelijk van waar we ons begeven. Die blootstelling zie je perfect tijdens een wandeling met een roetmeter. We stippelen samen met jou een traject uit, zorgen voor een gids en bezorgen jouw groep (maximum 25 mensen) een onvergetelijke wandeling van twee uur.

 

 • 325€ (10): Workshop Luchtpijp voor 5 personen - Ga je liever niet zelf aan de slag met een bouwpakket? Of heb je een lokaal wijkcomité, vereniging of personeelsgroep waarmee je meters wil bouwen? Dan bieden we deze workshop voor vijf personen aan. Je krijgt assistentie van een luchtpijpcoach die je gedurende de workshop wegwijs maakt doorheen het bouwproces en je de basics uitlegt van luchtmeten. Heb je meer dan 5 pakketten nodig? Geen nood, per extra pakket wordt 35 euro aangerekend. Een workshop kan tot 25 deelnemers tellen.

 

 • 500€ (15): Workshop Luchtpijp voor 10 personen - Ga je liever niet zelf aan de slag met een bouwpakket? Of heb je een lokaal wijkcomité, vereniging of personeelsgroep waarmee je meters wil bouwen? Dan bieden we deze workshop voor tien personen aan. Je krijgt assistentie van een luchtpijpcoach die je gedurende de workshop wegwijs maakt doorheen het bouwproces en je de basics uitlegt van luchtmeten. Heb je meer dan 10 pakketten nodig? Geen nood, per extra pakket wordt 35 euro aangerekend. Een workshop kan tot 25 deelnemers tellen.

 

 • 1100€ (onbeperkt): 30 pakketten om uit te delen aan relaties - Ben je als bedrijf of organisatie op zoek naar een ideaal eindejaarsgeschenk voor personeel of relaties? Koop dan een set van 30 pakketten aan. We steken deze pakketten in een feestelijk jasje. Bedrijven of organisaties die zo’n set aanschaffen, kunnen een vermelding krijgen als steunend partner op onze projectpagina en website.

 

 • 2000€ (3): Workshop Luchtpijp voor 50 personen - Wil je met jouw bedrijf of organisatie tijdens een teambuilding gezamenlijk Luchtpijpen in elkaar knutselen? En zo samen met alle personeelsleden werken rond schone lucht? Bestel dan deze workshop “Luchtpijp” voor 50 personen. Twee begeleiders coachen tijdens het bouwproces. Vooraf krijgen de deelnemers een korte introductie in luchtkwaliteit en het belang van burgerwetenschap. Bedrijven of organisaties die deze workshop bestellen, kunnen een vermelding krijgen als steunend partner op onze projectpagina en website.

 

 • Wenst u via overschrijving bij te dragen, mail dan naar info@luchtpijp.be en we bezorgen u alle informatie.

Een project van :

 • Beweging.net Brussel-Halle-Vilvoorde
 • CM Sint-Michielsbond

Bedankt aan onze partners :