De schoenmaakster die items in slechte staat de beste zorg verleent!

/ Le Dispensaire

Owner

/ Le Dispensaire

De persoon achter Le Dispensaire is Camille. Na een kunstopleiding, heb ik de ambacht van het schoenmaken geleerd bij 2 gepassioneerde vaklui. Geprikkeld door de ‘slow fasion’ beweging wil ik graag een vergeten knowhow nieuw leven inblazen. Zo wil ik een vorm van consumptie promoten en toegankelijk maken waar traceerbare en herstelbare kwaliteit de voorkeur verdient boven de wegwerpmarkt.

Contacteer projecthouder
Dit project is beëndigd op 15/10/2018

Le Dispensaire is een ambachtelijke en eigentijdse schoenmakerij die een traditionele knowhow herstelt die door modernisering wordt bedreigd. Steun dit project en maak de opening van het atelier mogelijk dit najaar!

Afvalvermindering is vandaag de dag een enorme uitdaging geworden. Daarom is het noodzakelijk om stil te staan bij onze huidige consumptiegewoonten en het lineaire schema: winning van materialen - productie – aankoop - afval. Het hergebruik en reparatie van oude materialen is een onmisbaar alternatief.

Le Dispensaire is, als lokale schakel binnen de ‘slow fasion’ en ‘zero waste’ beweging, ervan overtuigd dat door reparaties opnieuw toegankelijk en meer open te maken, een verschil gemaakt kan worden. Niet alleen conventionele reparatiediensten zullen worden aangeboden (schoenen, lederwaren), maar ook een verscheidenheid aan andere diensten: van het personaliseren van vintage schoenen tot op maat gemaakte schoenen en sandalen.

Door zich te vestigen in een buurt die volop in ontwikkeling is, wil Le Dispensaire als een veeleisende, zelfstandige handelaar tegemoet komen aan de wensen van de buurtbewoners en zo het sociaal weefsel versterken.

Sinds de start van dit project hebben we het ambitieuze plan opgevat om te werken rond duurzaamheid en circulaire economie. Daarom kiezen we eerder voor de reparatie van schoenen en andere objecten in plaats van nieuwe te produceren. Onze voorkeur gaat dus uit naar oude materialen als primaire grondstof. Verder zullen we ook op de voet de nieuwste technologiëen volgen inzake plantaardig leer (vegetable tanning) en zoeken hoe we chemische lijm in de nabije toekomst kunnen vervangen door iets natuurlijks.

            

Le Dispensaire, waar en wanneer?

Le Dispensaire opent haar deuren begin oktober 2018 in het centrum van Brussel. Je kan ons vinden in de kanaalzone op het einde van de Dansaertstraat.

Waarom is jullie hulp nodig voor de opening van Le Dispensaire?

Deze campagne geeft vorm aan de laatste rechte lijn van de ontwikkeling van een project dat meer dan 2 jaar geleden begon. Een ultieme boost van 7000€ zorgt ervoor dat we in de beste omstandigheden van start kunnen gaan. Let’s make this happen!

Waarvoor zullen de opgehaalde middelen gebruikt worden?

- Om een schoenmakers naaimachine aan te schaffen
- Voor de financiering van een toonbank en vintage werkbank, de pronkstukken van het interieur van het atelier
- Om de laatste renovatiewerken uit te voeren (schilderen, verlichting en vloerbewerking)
- Om een beginstock aan te kopen van basismateriaal

 

Vanaf vandaag kan je Le Dispensaire op volgende manieren steunen:

  • Door één van onze exclusieve rewards aan te kopen.

We dragen niet enkel zorg voor schoenen, maar ook voor onze growfunders door unieke rewards aan te bieden. Je kan ook een donatie doen, zonder een reward in ruil te willen.

10€ / LET THE SHOESHINE IN! : Dank u + uitnodiging voor 1 pers. op de opening + schoensmeer voor je favoriete paar schoenen

SOLD OUT: 25€ / EARLY BIRDS (limited edition voor eerste 15): Dank u + uitnodiging voor 2 pers. op de opening + Een klein stuk lederwaren in beperkte oplage + Een exclusieve risografiekaart

35€ / HEAL YOUR HEELS & SAVE YOUR SOLES: Dank u + uitnodiging voor 2 pers. op de opening + een klassieke zolen- en hielherstelling met onderhoud en schoenpoets zodat uw schoenen klaar zijn voor de Brusselse winter.

60€ / SHOE CARE HILL GANG: Dank u + uitnodiging voor 2 pers. op de opening + 20% korting op je eerste 5 reparaties + 10% korting op de producten te koop gedurende 1 jaar (onderhoudsproducten voor leer, ethische kousen gemaakt in Frankrijk, binnenzolen voor de winter in wol uit de Pyreneeën, kleine lederwaren in beperkte oplage, enz…) + een mini-onderhoudskit

120€ / MY BABY JUST CARE FOR SHOES: 1 paar met de hand gestikte leren damessandalen. Ze worden deels op maat gemaakt. Je kan de kleur en het model kiezen uit de beschikbare kleuren.

                          

OF reward SHOE CARE HILL GANG + een opknapbeurt of personalisatie van een paar schoenen dat je koestert (complete reparatie, kleurbehandeling, enz ...)

                                            

250€ / MINI WORKSHOP: Introductieworkshop tot kleine lederen goederen (halve dag) voor 4 personen. Gebruik van apparatuur, gereedschappen en een snack inbegrepen. Per persoon zal er een gestikte, plantaardige lederen etui/ tas gemaakt worden. Het sluitsysteem van de etui/tas kan gekozen worden uit verschillende opties. We zullen voornamelijk werken met eenvoudige hulpmiddelen, gemakkelijk te verkrijgen, zodat deelnemers na de workshop thuis zelfstandig met andere modellen kunnen experimenteren. De workshop is gemengd.

                                         

500€ / MAXI WORKSHOP: Volledige dagworkshop voor 4 personen. Gebruik van apparatuur, gereedschappen en lunch inbegrepen. We plannen samen een evenement dat past bij uw wensen en de samenstelling van uw groep. Voorbeelden: sandalen maken voor volwassenen, babymoccasins voor een babyshower, enz ... Deze workshop is gemengd.

750€ / AIN'T NO MOUNTAIN HIGH ENOUGH: Bel ons en we zoeken samen een gepaste reward! The  sky is the limit!

 

  •  Door te praten over ons project en onze campagne te delen op sociale media.

  .  

Duizend maal dank en tot binnenkort!

 

Met de steun van:

Een enorme dank u voor volgende personen zonder wiens hulp de realisatie van deze campagne niet mogelijk was: Jean-François Struelens, Jeanne Cousseau, Charlotte Bohn, Simon Vialle, Maxime Tellier, Hélène Méler, Frédérique Méler, Anne et Stéfan Pinnewaert, Anouk Collignon, Karen en het team van Growfunding, Maryem Ben Hadj Zekri, Nicolas Dehon, Alexandre Bertrand.