Cidrotheek– bar, winkel & crêperie in Schaarbeek

/ JORAN

Dit project is beëndigd op 02/06/2019

De cidrothèque JORAN is de eerste Brusselse bar en drankhandel  waar je kan proeven van appel- en perenciders uit heel Europa. Honger? Wij serveren ook Bretoense galette en pannenkoeken. Ons doel? Smaak in de eerste plaats, maar zoveel mogelijk biologisch en min mogelijk afval, via korte keten.

In april 2017 ontdekte Schaarbeek de boekweit pannenkoeken en galettes van JORAN tijdens een “Bretoense brunch” in 1030 Café, met een beetje ambachtelijke cider. Sindsdien reisden deze pannenkoeken de hele gemeente rond (Barboteur, Buvette Sint-Sebastiaan, Boentje Café, Le Goût) en zelfs verder (Fermenthings, Brasserie de l’Ermitage). En de pannenkoekenbakker werd cidroloog na vele reizen door Europa op zoek naar ciders, sidras, apfelwein en andere gefermenteerde dranken op basis van appels en peren. Het publiek is geïnteresseerd en het is tijd om de koffers uit te pakken zodat we dagelijks kunnen genieten van al dit lekkers. Het project moest natuurlijk in Schaarbeek opgestart worden en de bar wordt dus geopend in de buurt van het Daillyplein, in de Jacques Jansenstraat nr. 3.

 

Omdat dit een bar is zal je hier alles vinden wat elke gewone bar te bieden heeft, maar vooral ook een ongelooflijke verscheidenheid aan appel- en perenciders. Er zijn duizenden soorten appels en peren en er zijn tientallen manieren om die tot een drank om te toveren, wat een heel uniek aanbod aan producten oplevert: sprankelend of niet-mousserend, zoet of heel droog, soms zuur, soms bitter, met 2 % alcohol of 12 %, om je dorst te lessen met een halve liter of van te nippen als een goede wijn, kortom voor elk wat wils.

 

Je kan altijd kiezen uit diverse kazen en vleeswaren die een perfecte smaakcombinatie vormen met de ciders. Ook patés, pastei en ander beleg, vlees, vis of vegetarisch behoren tot het assortiment.
Als de keuken open is, serveert die Bretoense hartige galettes en pannenkoeken, van 100 % boekweitmeel (dus glutenvrij en trouwens ook lactosevrij), en zoete pannenkoeken (die worden met tarwe gemaakt, dus die hebben gluten, en melk).
Elke drank en elk ingrediënt wordt zorgvuldig gekozen bij gepassioneerde producenten die hun omgeving respecteren. Geen pesticiden, geen overbodige of wegwerpverpakkingen, geen onnodige tussenpersonen en zo weinig mogelijk transport.

 

 

En waarom crowdfunding?

Om van deze bar niet gewoon een bar te maken, maar dé plek waar je graag naartoe gaat én blijft gaan. Het grootste deel van de werken en de inrichting zijn al gefinancierd, maar ik heb nog een duwtje in de rug nodig voor de afwerking:

- De volledige audio-installatie (met een platenspeler, om af en toe een goed album te spelen in plaats van een playlist)
- Een projector om je te laten kennismaken met ciderproducenten uit de hele wereld zonder van je stoel te komen
- Gezelschapsspelen
- Decoratie voor de muren (maken van een muurschildering door een artiest uit de buurt)

En als er geld over is, zal dat gebruikt worden om de tuin aan te leggen: een aromatische moestuin, een kippenhok (zodat kippen ons organisch afval opeten!!!), er zijn genoeg ideeën! Misschien kunnen we ook wat materiaal aankopen om kleine concerten te organiseren.

 

 

Voor elke som die aan het project wordt besteed, krijg je natuurlijk iets terug:

- Klein plezier - Voor € 10: 1 glas cider + een uitnodiging voor de openingsavond
- Gedeeld plezier – Voor € 25: 2 glazen + 2 uitnodigingen voor de openingsavond + geheime recepten van de wafels en pannenkoeken van JORAN
- We hebben dorst - Voor € 50: 2 glazen + 2 uitnodigingen voor de openingsavond + een degustatie (4 kleine glazen om de ciders te ontdekken) + recepten van de wafels en pannenkoeken
- Leerling-pannenkoekenbakker – Voor € 150: een cursus om pannenkoeken te bakken op een ‘billig’ (plaat) met een ‘rozell’ (harkje) zoals een echte Bretoense pannenkoekenbakker. En de persoon van jouw keuze komt je aan het einde van de dag vergezellen om het resultaat van je werk op te eten (geen afval, we hebben het gezegd!) en een glaasje te drinken. Als bonus prijkt je naam op een muur van de bar.
- Leerlingen-cidrologen - Voor € 250: een cursus cider ontdekken (ongeveer 2 uur) met tal van praktische voorbeelden (lees proeverij) voor 5 personen. Als bonus prijkt je naam op een muur van de bar.
- Hoe gekker ... - Voor € 500 en meer: je kan met 15 of 20 vrienden/vriendinnen langskomen en we organiseren een uniek all-inclusive evenement. Zoals een wedstrijd van Stade Rennais met typische Bretoense “galettes-saucisses”. Of een Bretoens spelletje “jeu de palets” of kubb. Kortom, alles is bespreekbaar. Als bonus prijkt je naam op een muur van de bar.
- … hoe liever – Voor € 1000 en meer: De hele bar wordt jouw privébar of een uitstapje naar het platteland om ter plaatse te gaan kijken hoe cider gemaakt wordt, en terloops te controleren of hij ter plaatse beter is dan in de bar. Neem contact met ons op om dit te bespreken. Als bonus prijkt je naam op een muur van de bar.

www.joran.bzh