Ieder Kind een Stoel

/ Actie tegen plaatsgebrek in het onderwijs

Owner

/ Actie tegen plaatsgebrek in het onderwijs

‘Ieder kind een stoel’ is een burgerbeweging die juridische stappen plant tegen alle overheden die verantwoordelijk zijn voor onderwijs in Brussel. Ieder kind een stoel zijn Els Lenaerts, Tomas Borremans, Nico Martens en Bruno Bauwens

Contacteer projecthouder
Dit project is beëndigd op 09/04/2016

Actie tegen het plaatsgebrek in het Brusselse onderwijs Ieder kind heeft recht op een stoel. Het is onaanvaardbaar dat er niet voor alle kinderen een plaats op school is. Recht op onderwijs is een universeel kinderrecht. Dat recht afdwingen is het doel van deze burgerbeweging.

Er is plaatsgebrek in de Brusselse scholen. Niet ieder kind heeft een stoel. Dit geldt zowel voor het Nederlandstalig als het Franstalig onderwijs. In september 2015 hadden 1.213 aangemelde kinderen in het Nederlandstalig basisonderwijs geen plek. Op datzelfde moment waren er in het Franstalig onderwijs naar schatting een paar honderd leerlingen zonder school.

Door de bevolkingsgroei zal Brussel in de nabije toekomst nog extra scholen moeten bijbouwen. En dat gaat momenteel niet snel genoeg. Het probleem is structureel, ernstig en heeft schrijnende gevolgen voor de ontwikkeling en de toekomst van kinderen, stad en economie. De overheid kent de problematiek, maar ageert onvoldoende.

‘Ieder kind een stoel’ is een burgerbeweging die juridische stappen plant tegen alle overheden die verantwoordelijk zijn voor onderwijs in Brussel. We willen een globale oplossing voor het plaatstekort in het Brussels onderwijs en we beperken ons niet tot één taalgemeenschap. Voor de juridische procedure werken we samen met een ervaren advocatenkantoor.

We zullen via het gerecht onze regering(en) onder druk te zetten om hun verantwoordelijkheid te nemen: een plaats voor ieder kind in een kwaliteitsvolle school in Brussel. Een dergelijke procedure kost natuurlijk een hoop geld. Hiervoor hebben we uw steun nodig.

Motiveer je vrienden om een bijdrage te leveren en doe zelf ook een duit in het zakje. Elke bijdrage is signaal naar de overheid dat het zo niet verder kan. In ruil voor elke bijdrage voorzien we een symbolische bedanking:

  • 10€: u ontvangt nieuwsbrief + een iederkindeenstoel-lied gemaakt door “Ik En Den Theo”
  • 25€: u ontvangt de nieuwsbrief + een cadeaubon (u schenkt uw jaarlijks kerstcadeau voor bv uw tante aan de actie iederkindeenstoel: “liefste tante, als kerstcadeau voor u heb ik de actie van iederkindeenstoel gesteund”)
  • 50€: een 3D-iederkindeenstoel-pin + de nieuwsbrief + liedje van “Ik En Den Theo”
  • 150€: nieuwsbrief + liedje + pin + rondleiding door Brussel door jongeren
  • 250€: nieuwsbrief + liedje + pin + ‘chaise bordelaise’ (paletten-tuin-stoel)
  • 1000€:. Contacteer ons en we bedenken samen een cadeau op maat www.iederkindeenstoel.org Luister hier naar een teaser van het iederkindeenstoel-lied gemaakt door “Ik En Den Theo”:

https://www.facebook.com/iederkindeenstoel