Halfway Home - Verborgen Stad

/ Kurt Deruyter

Dit project is beëndigd op 29/11/2014

Fotografen hebben de kans, misschien zelfs de plicht, om de aandacht te vestigen op onderwerpen waar we doorgaans (te) snel aan voorbijgaan. Dit journalistiek fotoproject in de Brusselse kanaalzone brengt het leven van migranten in de verschillende fases van hun migratieproces

Fotografen hebben de kans, misschien zelfs de plicht, om de aandacht te vestigen op onderwerpen waar we doorgaans (te) snel aan voorbijgaan. Ik werk al jaren aan een journalistiek fotoproject in de kanaalzone van Brussel.

Vooral in Kuregem en Molenbeek, twee wijken die voor veel migranten de toegangspoort zijn tot onze samenleving. Vrij onbekend bij het grote publiek, een plek waar chaos, ondernemerszin en kosmopolitisme het straatbeeld bepalen. Wijken die een grote impact hebben op de toekomst van Brussel en België. De hoogste tijd dus dat we meer te weten komen over de inwoners van deze wijken.

Ik trok de voorbije vijf jaar door de straten langs het kanaal en praatte met Jan en Alleman en met Mohamed en Adnan, Oumar, Crina... en fotografeerde hen op zoek naar een antwoord op vragen als: Wie zijn die mensen en wat doen ze hier? Wat hopen ze hier te vinden? En welke invloed heeft het leven in Molenbeek en Kuregem op hun migratieproces? Die foto's en verhalen wil ik nu delen.

Ik vroeg Annelies Verbeke om kortverhalen te schrijven over migranten in de verschillende fases van hun migratieproces. Door een combinatie van publicaties in kranten, eigen publicaties, een tentoonstelling en een blog willen we in 2015 zo veel mogelijk mensen bereiken en de kennis over deze wijken en hun inwoners verbreden en verdiepen. De foto's en kortverhalen bundelen we in 5 verschillende publicaties die elk een ander aspect zullen belichten van de aankomstwijken.

Om de productie- en distributiekosten van het eerste deel te financieren en het tweede deel voor te bereiden willen we een beroep doen op growfunding. Niet alleen financieel. We willen ook peilen naar jullie interesse. Dus...

  • Voor 10 € help je de boeken verspreiden in de wijken. Bij dokters, kappers, in de nachtwinkel, in scholen leggen we boeken ter inzage. Als dank krijgt u een speciale postkaart uit Kuregem. Met de groeten van Mohamed & Adnan. + persoonlijke uitnodiging op de boekvoorstelling/expo (voorjaar 2015)
  • Voor 30 € help je Annelies en mij om verder te werken. Je krijgt het eerste boek dat een blik is op de wijk doorheen de ogen van de migranten. Portretten, stadslandschappen én twee kortverhalen.
 Formaat: 25 x 31 cm; Hardcover; 83 tritoon foto's, 132p. Verzendingskosten in België inbegrepen. + persoonlijke uitnodiging op de boekvoorstelling/expo (voorjaar 2015)
  • Voor 60 € steun je ons en krijg je twee boeken thuisgezonden. Eentje voor jezelf en eentje om cadeau te doen? Als dank nodigen we jou en je partner of vriend(in) uit op één van de stadswandelingen met als gids Kurt Deruyter. + persoonlijke uitnodiging op de boekvoorstelling/expo (voorjaar 2015)
  • Voor 180 € krijg je het eerste boek in een speciale uitgave. Het boek heeft een speciale cover, is gesigneerd, verpakt in een mooie slipcase én vergezeld van een getekende en genummerde barietprint van één van de foto's uit het boek. Een ideaal geschenk voor fotoliefhebbers. Als dank nodigen we je ook uit op één van de stadswandelingen (uitnodiging voor 2 personen) + persoonlijke uitnodiging op de boekvoorstelling/expo (voorjaar 2015)
  • Voor 1200 €, krijg je 12 boeken; en organiseer ik met jou en 11 vrienden/collega's een stadswandeling doorheen de wijken. Ik gids jullie door de tentoonstelling en we maken wat tijd voor een lekkere maaltijd en een ontspannen babbel achteraf.

http://www.kurtderuyter.com