Gilbard : récupérathèque publique

/ Een creative uitwisselingsplek in Anderlecht

Steun dit project

Uw bijdrage wordt automatisch teruggestort als het project zijn doel niet behaalt.

Owner

/ Een creative uitwisselingsplek in Anderlecht

Gilbard vzw is een vereniging die zich inzet voor de ontwikkeling van toegankelijke artistieke en culturele projecten in het Brussels Gewest.

Contacteer projecthouder
Je kunt dit project steunen vanaf 04/09/2020

Steun Gilbard, een atypisch uitwisselingsforum waar buurtbewoners creëren, bouwen en opnieuw aan het werk gaan. De eerste publieke recuperatheek in Europa met workshops en samenwerkingsprojecten.

Gilbard.e:

Dialect. Ontspoorde/ondeugende persoon. Valt op door zijn gedrag/voorkomen. Bv.: Deze gilbard/deugniet houdt niet op met deugnieterij.

Wat is Gilbard? 

In maart 2018 opende Gilbard zijn deuren in de Pastoor Cuylitsstraat in Anderlecht. Gilbard is in de eerste plaats een openbare recuperatheek, een plaats dus om recuperatiemateriaal uit te wisselen via een puntensysteem: de G’s. 

Gilbard recupereert, sorteert, herverpakt en wisselt creatieve en bouwmaterialen uit (bv. hout, metaal, stoffen, papier, verf ...). Via de vereniging kunnen ontwerpers en doe-het-zelvers grondstoffen gebruiken die anders voor de vuilnisbelt bestemd waren. 

Gilbard brengt mensen ook dichter bij elkaar. Het is een ontmoetingsplaats voor buurt- en stadsbewoners die er een atelier, materialen en gereedschap vinden, opleiding krijgen tijdens workshops en elkaar ontmoeten tijdens evenementen en gedeelde maaltijden.

Gilbards of deugnieten hebben typisch een veelzijdig profiel. Deze kunstenaars en doe-het-zelvers brengen hun specifieke knowhow mee om die uit te wisselen met de andere gebruikers. De vereniging werkt ook regelmatig mee aan projecten in het Brussels Gewest: workshops voor jongeren, samenwerkingsprojecten, kunstinstallaties enz.

Constructiewerkplaats voor de familiedag in samenwerking met Tournevie Elsene

 

Wat heeft Gilbard nodig? 

Sinds Gilbards opening houden we het project draaiende met onze energie en persoonlijke middelen. Nu willen we Gilbard professionaliseren en verder ontwikkelen: 

 • de ruimte herinrichten om er comfortabeler te kunnen werken; 

 • bouw-/ontwerpprojecten begeleiden zodat iedereen de juiste coaching krijgt: bouwgereedschap aankopen, zorgen voor gratis permanentie; 

 • materiaal van betere kwaliteit aanbieden in de catalogus: een schaafmachine, een schroefmachine om hinderlijke schroeven te verwijderen enz.;

 • tools ontwikkelen die het leven makkelijker maken: online catalogus, formulier;

 • onze diensten ruimer aanbieden zodat Gilbard voor iedereen nuttig is: de website ontwikkelen, de openingsuren uitbreiden, evenementen organiseren.

Muntu, onze buur van Fungal Lab.

 

Wat heeft Gilbard jou te bieden? 

Je kunt je gratis inschrijven bij de vereniging om gebruik te maken van de locatie en materialen.

 • Met 10 G-punten kun je het volgende recupereren: 5 m houten latten, 5 kg staal, 3,33 m² papier, 3,33 liter verf en veel andere recuperatiematerialen. 

 • Een groot bedankfeest begin juni: concerten + tentoonstelling + verrassingen.

 • Allerlei zelfgemaakte voorwerpen en spullen om ter plaatse op te halen: 

 • bedankaffiches ontworpen door kunstenaars van het collectief en door ons gezeefdrukt op stof;

 • de publicatie ‘Assises et Gilbardises’, een fotoboek over stoelen, met een verzorgde lay-out en op kwaliteitspapier gedrukt door professionals;

 • zelfgemaakte stukken zeep die gegoten zijn in vakkundig gemaakte mallen, om je dagelijks op te frissen;

 • een beperkte oplage omkeerbare hoofddeksels in de kleuren van Gilbard, die door onze naaileerlingen gemaakt zijn met recuperatietextiel van de modeweek; 

 • krukken en salontafels met een uniek design, ontworpen en gemaakt in onze lokalen en in onze eigen huisstijl. 

Al deze spullen maken wij zelf in onze lokalen of bij partners.

 

Wil je liever iets anders? Contacteer ons om over een gepersonaliseerd aanbod te overleggen! 

Hopelijk tot binnenkort in de Pastoor Cuylitsstraat 44 in 1070 Anderlecht! 

 

http://gilbard.be/

info@gilbard.be

 

Modulaire plank voor planken en schoenplaten