The Free Design Initiative

/ Sia Rosenberg & Shamsia Ahmadi Nijat

Dit project is beëndigd op 09/07/2017

Help ons om de Europese mode-industrie een opkikker te geven. We willen modeontwerp op een nieuwe manier aanpakken door de krachten van ervaren vakmensen uit Afghanistan, Iran en Europa te bundelen. Samen zullen we duurzame en maatschappelijk verantwoorde collecties creëren.

The Free Design Initiative is een gezamenlijk project van de Deense modeontwerpster Sia Rosenberg en de Afghaanse textielontwerpster Shamsia Ahmadi Nijat. Als nieuwkomers in België delen we de droom om vakmanschap in textiel weer een deel te laten uitmaken van de mode-industrie en om de modebusiness op een sociale manier te benaderen.

Het Free Design Initiative is een Brussels platform dat staat voor mensenliefde, ecologisch en verantwoord ondernemen, hoogwaardige stoffen en betekenisvol produceren.

We zijn een innovatief, inclusief platform dat zich toelegt op lokale productie en een duurzame aanpak in de textiel- en mode-industrie. Door sterker te focussen op de productie en samenwerking kunnen we zorgen voor een boost waar zowel de designsector als klanten behoefte aan hebben.

Onze samenwerking moet leiden tot betekenisvol design waarin het beste uit alle culturen samensmelt. Met onze beroepen willen we een verhaal vertellen. Dit doen we door collecties te maken die uniek, kwaliteitsvol en ethisch bewust zijn. We willen vooral waarde, en niet zozeer volume creëren.

Door vluchtelingen te vragen om zich aan te sluiten bij het Free Design Initiative gaat de deur open naar een betere integratie en de uitwisseling van talent, cultuur en expertise. We werken samen met Cinemaximiliaan zodat we kunnen samenwerken met ervaren textielontwerpers en kleermakers. Het ontwerp- en productieproces vindt plaats in ons Brusselse atelier in Biestebroek, een industriecomplex dat nieuw leven ingeblazen wordt door de vzw Toestand.

Het geld dat we via deze growfunding inzamelen, wordt gebruikt om:

  • een echt atelier voor het Free Design Initiative op te zetten;
  • materiaal voor de collecties te kopen;
  • werkgereedschap aan te schaffen;
  • de lonen van de ontwerpers en kleermakers te betalen.  


In ruil voor jouw deelname nodigen we je uit op onze presentatie/tentoonstelling op zaterdag 20 januari 2018 in de Beursschouwburg, Brussel. Tijdens de presentatie, die zal bestaan uit een tentoonstelling en een modeshow, krijg je onze eerste collectie te zien. Je krijgt de kans om te ontdekken hoe de ontwerpen door vele handen en culturen reisden, van garen tot kledingstuk.