Op steen gemalen

/ Flietermolen cvba

Dit project is beëndigd op 20/01/2018

Eet jij liever ook een sneetje volkorenbrood in plaats van wit brood? Of wissel je graag af? Help de Flietermolen bij de aankoop van nieuwe molenstenen voor volkorenmeel! Draag je (molen)steentje bij door één van onze rewards te kopen of word coöperant. Met bloem én meel in de hand, geraken we verder dan het Pajottenland!

Er was eens…

Het verhaal van Flietermolen start met een blik op het verleden. Van oudsher oogstten boeren uit het Pajottenland graan voor de molenaars in de stad. Denk aan Molenbeek, een plek aan de rand van de Brusselse stadskern waar molenaars voor vers meel zorgden. De opkomst van de industrie had echter een grote impact op het broodproces. Lokaal graan en molens werden vervangen door grote industriële maalderijen. Een snelheidstrein die niet te stoppen was. Of toch?

Flietermolen, een coöperatie

In 2016 roept de nieuwe eigenaar van de Flietermolen bioboeren, biomolenaars en biobakkers samen om te beraadslagen. Ze besloten de handen in elkaar te slaan en richtten een coöperatie op. Samen kiezen voor lokaal en gezond brood was de boodschap. En aan een eerlijke prijs waar elke schakel van het productieproces loon naar werk krijgt. De coöperatie creëert bovendien de kans om kennis te delen en samen voor oplossingen te zoeken.

Lokale witte bloem

De Flietermolen kiest voor een korte voedselketen die de consument terug inzicht geeft in het productieproces. Bioboeren uit het Pajottenland leveren sinds 2016 terug hun smaakvolle tarwesoorten aan de Flietermolen. Om witte bloem te maken werd de oude Britse Midget uit 1906 gerenoveerd. Graankorrels malen tot witte bloem in één machine was in die tijd een revolutionaire vooruitgang. Dit prachtig stukje oude technologie is het bezoeken waard!

Lokaal volkorenmeel

In een ambachtelijke molen zoals de Flietermolen kan volkorenmeel niet ontbreken. Hiervoor zijn twee grote maalstenen nodig die de volledige graankorrel vermalen. De maalstenen die Flietermolen erfde bleken ongeschikt te zijn en moeten volledig worden vervangen. Daarnaast is ook een nieuwe silo nodig en een technische aansluiting om de maalstenen op gang te krijgen. Een flinke investering van ongeveer 10.000 euro waar we je hulp voor nodig hebben! Help ons om 6.600 euro op te halen via deze crowdfundingcampagne. Het overige kapitaal hebben we al via aandelen verworven. Elk steentje helpt en elke grotere steen brengt ons dichter bij volkorenmeel. In ruil voor je bijdrage krijg je er een unieke reward en onze eeuwige dankbaarheid voor terug!

 

Website: www.flietermolen.be

Facebook:  www.facebook.com/flietermolen/