De uitleenbibliotheek voor kinderfietsen!

/ Team Fietsbieb

1 growfunders willen graag vrijwilliger zijn van dit project!

Owner

/ Team Fietsbieb

Met de Fietsbieb slaan beweging.net Brussel-Halle-Vilvoorde en Groep Intro de handen in elkaar rond fietsherstelling.

Contacteer projecthouder
Dit project is beëndigd op 05/06/2019

Meer Brusselaars springen op de fiets, ook de kleine ‘ketten’. Fietsbieb leent goede kinderfietsen  uit aan  2- tot 12 jarigen op diverse locaties in Brussel, uitgebaat door vrijwilligers. Word jij onze volgende Fietsbieber?

Ons doel: zoveel mogelijk kinderen op een deelfiets in Brussel!

De Brusselaar neemt meer en meer de fiets. In een gezin met kinderen is fietsen evenwel een dure zaak. Elke drie tot vier jaar groeien kinderen uit hun fiets en hebben ze een nieuw exemplaar nodig. Met de Fietsbieb bieden we een formule aan waarbij niet elke keer een nieuwe fiets gekocht moet worden maar waar je een nieuwe fiets bij elke nieuwe leeftijd kan uitlenen. Bovendien is het delen van een fiets ook beter dan elke keer een nieuwe fiets kopen: zo krijgen onze kinderfietsen in Brussel meer levensjaren en wint ook het milieu.

Met Fietsbieb willen we ook de jonge Brusselaars meer op de fiets krijgen. Vier op tien Brusselse kinderen leeft in armoede. Een fiets is vaak een luxeproduct waar op het einde van de maand geen geld meer voor is. Door samen te werken met Brusselse armoedeorganisaties, willen we ook fietsbiebabonnementen kunnen schenken aan kinderen in een kwetsbare positie. Zo kan iedereen in Brussel fietsen.

Wat is een Fietsbieb?

De fietsbieb is een ‘bibliotheek’ van kinderfietsen. Ze is een halve dag per maand open op een vast tijdstip. De Fietsbieb staat open voor alle kinderen van 2 tot 12 jaar.  Voor 20 euro fietsgeld per jaar en een waarborgsom van 20 euro per fiets, kan een kinderfiets gebruikt worden en kan deze gedurende het jaar ingewisseld worden voor een ander (groter) exemplaar. De fietsbieb wordt door vrijwilligers open gehouden.

Waarom interessant?

Je bespaart geld. Voor 20 euro per jaar kan je een kinderfiets uitlenen. Je hoeft dus niet om de paar jaar een nieuwe fiets te kopen;

Het is makkelijk. De fietsen worden onderhouden en hersteld door de vrijwilligers. Je fiets is altijd in goede conditie;

Het is duurzaam. Deelfietsen blijven in roulatie en verdwijnen niet in de garage of op zolder. Door het vele hergebruik helpen we onze planeet;

Wat doen we met het opgehaalde budget?

Met het opgehaalde geld, herstellen we opgehaalde kinderfietsen,  kunnen we ook abonnementen bezorgen aan ouders die voor hun kinderen geen eigen fiets kunnen aankopen, komen we tussen in de huur en bedanken we onze vrijwilligers.

De fietsbieb helpen?

 • Word vrijwilliger!
 • Schenk een kinderfiets en krijg een abonnement voor 1 jaar gratis!
 • Start zelf een Fietsbieb op met vrienden of je vereniging
 • Of kies één van onderstaande rewards

Rewards:

 • 10€ : Fietsbiebsteun

Je ontvangt een (kinder)fluovestje met logo van de Fietsbieb/fietslichtset Led voor- en achterlicht. Je wordt uitgenodigd voor de opening van de eerste Fietsbieb in Brussel, een gratis hapje en drankje horen er bij. 

 • 25€ : Jaarabonnement Fietsbieb

Je bent bij de eerste die gedurende één jaar één kinderfiets kan ontlenen, gebruiken en inwisselen voor een ander/groter exemplaar in de Fietsbieb. De vijf euro extra investeren we in het opleiden van onze vrijwilligers.

 • 45€ : Jaarabonnement Fietsbieb + wegschenken 2e abonnement

Je bent bij de eerste die gedurende één jaar één kinderfiets ontlenen, gebruiken en inwisselen voor een ander/groter exemplaar in de Fietsbieb. De vijf euro extra investeren we in de vergoeding voor onze vrijwilligers. Je schenkt daarnaast een 2e abonnement weg aan een ouders in een kwetsbare positie zodat ook hun kinderen een fiets kunnen ontlenen. De vijf euro extra investeren we in het opleiden van onze vrijwilligers.

 • 75€ : Deelname aan workshop fietshersteller

Je leert gedurende twee uur hoe je zelf aan je fiets kan sleutelen. Bovendien ontvang je een fietsreparatieset. We trekken naar het fietsatelier van Groep Intro Brussel.  

 • 150 € : een atelier op maat

Nazicht en herstel voor de kinderfietsen op jouw school of verenigingsactiviteit? Een fietsparcours voor tijdens een schoolfeest of verenigingsfeest? Een fietstocht langsheen de mooiste plekjes in Brussel? Het is allemaal bespreekbaar binnen het fietsatelier dat jouw school of vereniging kan bestellen.

 • 250€: Fietsvaardigheidstraining  voor 10 kinderen

Fietsen is gezond en bevordert het sociaal contact met andere kinderen. Toch is fietsen in het dagelijkse verkeer niet vanzelfsprekend. Vooraleer je kind dat kan, moet het heel wat verkeersregels en fietsvaardigheidsoefeningen onder de knie hebben. Met onze training in jouw buurt (sessie van twee uur onder begeleiding) ondersteunen we kinderen in hun fietsbekwaamheid.

 • 500€: Je zet 25 Brusselse ketten op de fiets

Je schenkt 50 abonnementen die 50 Brusselse ketten op de fiets krijgen. Zo help je ook ouders die hun kind willen doen fietsen maar zelf geen middelen hebben om een kinderfiets uit te lenen.

 • 1500€: Reward op maat

Contacteer ons en we bedenken een reward op maat.

Meer info: www.fietsbieb.brussels 

In samenwerking met:

Een project van:

Met de steun van:

In samenwerking met: