Cinemaximiliaan

/ Cinema op de vlucht

Dit project is beëndigd op 12/03/2016

Cinemaximiliaan is een pop-up cinema voor mensen op de vlucht.

UPDATE: Verschillende gerenommeerde kunstenaars hebben een kunstwerk gedoneerd ten voordele van Cinemaximiliaan. Download hier de catalogus.  Kunstliefhebbers die een werk willen aankopen, kunnen contact opnemen met cinemaximiliaan@gmail.com. Om iedereen de kans te geven een keuze te maken, wordt de campagne met twee weken verlengd.


De cinema begon in het Maximiliaanpark met een simpel scherm en een beamer onder een zeil. De filmvertoningen brengen licht en geborgenheid in de lange, donkere avonden van net gearriveerde nieuwkomers. Dankzij de warme inzet van een groeiende groep vrijwilligers worden sinds september 2015 iedere dag films getoond.

Cinemaximiliaan is een ‘woonkamer', een plek van ontmoeting, uitwisseling en het delen van tijd. Uit de banden die hier gesmeed worden, groeien vriendschappen en nieuwe initiatieven die ervoor zorgen dat nieuwkomers via de cinema een weg in onze samenleving vinden.

Wat willen we doen? Cinemaximiliaan wil uitbreiden want ook in andere opvangcentra in België is er grote nood aan ontspanning en uitwisseling. Uit alle hoeken van het land bieden zich inmiddels vrijwilligers aan om filmvertoningen te organiseren (van Houthalen-Helchteren over Lombardsijde, Sint Niklaas, Namen, Hechtel-Eksel, Elsenborn en Gent... tot zelfs in Lesbos). Daarnaast willen we ook cultuuruitstappen organiseren met nieuwkomers die in de verder gelegen centra wonen.

Om ook op langere termijn te kunnen werken en het netwerk dat uit Cinemaximiliaan ontstaat te blijven onderhouden, vragen wij uw steun! Wat doen we met uw bijdrage?

  • Er is nood aan extra materiaal (beamers, luidsprekers, dvd spelers, enz...) om op verschillende plaatsen te kunnen werken.
  • Uw bijdrage zal ook gebruikt worden om de vervoerskosten van de vrijwilligers te vergoeden en de onkosten van culturele uitstappen te dekken.
  • Ten slotte richten we een eigen vzw op om zo de coördinatie te verzekeren. Op die manier groeit uit het cinema project een breed en duurzaam netwerk waarin mensen zich thuis kunnen voelen.Het budget is berekend op en periode van één jaar.

Wat kan u doen? Doe uw duit in het zakje en wees welkom op de evenementen die we samen met onze cinemabezoekers aanbieden! Voor amper 10 € heb je al een zitje in een filmvertoning, voor 500 een heus privé concert van Shalan Alhamwy! Een voorproefje van zijn werk vind je https://www.youtube.com/watch?v=RLwlk6sdjPE.

https://www.facebook.com/cinemaximiliaan