CARS, PRIESTS & HAIRCUTS

/ Kurt Deruyter

Dit project is beëndigd op 04/12/2016

Waarom elke stad een Molenbeek (nodig) heeft

Molenbeek, Kuregem, Schaarbeek… De kanaalwijken van Brussel zijn meer, zoniet veel meer dan het beeld dat ervan geschetst wordt. Hoe deze wijken precies functioneren en waarom ze noodzakelijk zijn voor een stad kan je ontdekken in de publicaties CARS, PRIESTS & HAIRCUTS.

De clichés over de migrantenwijken langs het kanaal van Brussel zetten al langer kwaad bloed. Maar na de aanslagen in Parijs en Brussel verdween elke nuance en liet het mediacircus zich van haar slechtste kant zien. De woede en frustratie van de bewoners van deze wijken nam toe.

Zijn er problemen? Ja. Maar voor eens en voor altijd: deze wijken zijn niet in handen van wetteloosheid, radicaliserende moslims of criminaliteit, zoals men ons vaak wil doen geloven. We begrijpen deze plekken ook gewoon heel slecht. En dat maakt vele mensen bang. Laten we die angst terug ombuigen naar nieuwsgierigheid. Alle grote wereldsteden hebben migrantenwijken. Die zullen dus wel een rol vervullen. Welke rol precies, dat wil CARS, PRIESTS & HAIRCUTS schetsen in drie publicaties.

Als fotograaf werk ik al jaren met hart en ziel aan dit project. Dit is het tweede deel van een groter geheel: Halfway Home, een visueel onderzoek naar de maatschappelijke positie van een migrant. In het eerste deel lag de nadruk vooral op het proces van aankomen, in het tweede deel kijk ik hoe het integratieproces verder verloopt. Ik onderzoek de economie van de aankomstwijk, de sociale rol van religieuze netwerken en bezoek de talloze kapperszaken en schoonheidssalons op zoek naar de definitie van dat speciale wijkgevoel. Dat gevoel dat van de inwoners soms fiere, dan weer gefrustreerde Brusselaars maakt.

Na al dat onderzoeken en fotograferen, wil ik vanaf 19 december 2016 drie publicaties uitbrengen, met om de drie maanden een ander thema. Elke publicatie, op groot formaat (23 x 33,5 cm) bevat minstens 48 pagina’s met een visueel en tekstueel essay.

De eerste gaat over ‘CARS’, over de economie en over waarom quasi alle Marokkanen een Mercedes verkiezen boven een BMW. Over hoe een auto het verschil kan maken tussen slagen of mislukken. In het voorjaar komen de priesters, imams, sheikhs, pastoors... aan de beurt in ‘PRIESTS’ en niets beter dan de zomer van 2017 om af te sluiten met ‘HAIRCUTS’. Vanaf oktober van dit najaar zal er een foto-expo rondreizen en daarnaast publiceer ik geregeld artikels, foto’s en achtergrondinformatie op www.halfway-home.org.

Om dit werk van lange adem mogelijk te maken heb ik jullie hulp nodig. Nieuwsgierig? Steun dan dit project, duik mee in de leefwereld van de aankomstwijken van Brussel en help de heersende clichés bij te sturen. Het geld van deze growfunding-actie gaat integraal naar de productiekosten van de drie publicaties (telkens 5.800 euro).

Bent u nog op zoek naar een origineel kerstcadeau? Geef dan een het eerste boek CARS of een abonnement cadeau. Als we slagen in de growfunding, bezorg ik je een mooie originele kerstvoucher waar de gelukkige het boek mee kan krijgen in de boekhandel of online. Voor abonnementen geldt hetzelfde. U maakt daarmee niet alleen dit project mogelijk maar helpt ook mee de boodschap uitdragen en laat anderen kennismaken met de wijk. Dat maakt ons dubbel blij.