Voel het oor en oog van Memling

/ Oltremontano - historical brass ensemble Antwerp

Ce projet s'est terminé le 12/03/2017

Benieuwd hoe de instrumenten op het schilderij klonken? Samen met het KMSKA, het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw Puurs &  Psallentes Femina willen we deze muzikale droom realiseren.

Steun deze droom en maak het mee vanop de eerste rij!

De start …

2017 is de start van het artist in residence-schap van Oltremontano Antwerp in het KMSKA. Het is ook het voorlopige eindpunt (na 15 jaar!) van de restauratie van één van de topstukken van het museum ‘Christus met zingende en musicerende engelen’ van Hans Memling.

Op het schilderij, tegen een gouden achtergrond, omringd met donkere wolken, musiceren en zingen tal van engelen. De instrumenten die ze bespelen geven een mooi overzicht van het 15de-eeuwse instrumentarium:  psalterium, vedel, schalmei, trompette de menestrels, natuurtrompet, luit, harp en tromba marina. 

Voor de instrumentenleer en de historische uitvoeringspraktijk is de voorstelling op het schilderij een adequate bron. In samenspraak met het restauratieteam van het KMSKA, de musicologen Karel Moens en Hendrik Van den Abeele en artistiek leider Wim Becu, worden de instrumenten van het schilderij in de school voor instrumentenbouw in Puurs gereconstrueerd en nagebouwd. 

 

De droom … 

Met uw financiële hulp kunnen we het schilderij aan iedereen laten zien, horen en voelen tijdens een heuse Memling-cyclus: de totaalbeleving van het schilderij dus!

Op verschillende concertmomenten wordt door Oltremontano Antwerp, op minutieuze kopieën van de instrumenten op Memligs schilderij, muziek gebracht van tijdgenoten van Memling: muziek die Memling dus letterlijk gehoord kan hebben! Het werkt hiervoor samen met Psallentes Femina, dat staat voor de zes zingende engelen. 

Daarnaast wordt ook een videomontage gerealiseerd, waarin beelden van de restauratie van het schilderij worden afgewisseld met beelden van het bouwen van de instrumenten, samen met een geluidsopname waarbij de instrumenten afzonderlijk en in combinatie met de stemmen worden weergegeven.  Er komt ook een tentoonstelling van de verschillende instrumenten die Memling afbeeldde. 

Voor blinden en slechtzienden wordt een concert georganiseerd, waarbij ze het schilderij a.h.w. kunnen ‘horen’ en ze de muziekinstrumenten en materialen die voorkomen op het schilderij kunnen voelen, terwijl ze het kunnen ‘zien’ door de verhalende beschrijving van een woordkunstenaar.

Uw steun...

Met uw steun kan dit project gerealiseerd worden. Teken in op één van de rewards en/of deel het project. Zo steunt u niet enkel dit Antwerps project, maar u zorgt er ook voor dat ook minder kapitaalkrachtige mensen dit project kunnen horen, zien en voelen. Dankzij uw bijdrage worden tickets voorzien voor de mensen van vzw Recht op en het Fonds vrije tijdspartipatie.

www.oltremontano.com

www.facebook.com/Oltremontano-Antwerp-historic-brass-ensemble